Echtscheiding en de rekening-courantstand bij de BV

De rekening-courantstand (RC) met de BV is regelmatig een struikelblok bij echtscheiding.

De RC-overeenkomst met de BV is meestal alleen aangegaan door de partner-enig aandeelhouder (dga) van de betreffende BV. Bij echtscheiding lijkt het er dan op dat de schuld daarom geheel ten laste komt van deze partner-dga. Maar klopt dat wel? Misschien werd de schuld wel gezamenlijk opgebouwd? Hoe wordt daar dan bij een echtscheiding mee omgegaan?

Het komt veel voor dat RC-opnames gedaan worden ten behoeve van het gezin, vaak nog bovenop het jaarlijkse salaris dat de partner-dga geniet. Idee daarachter is om de RC op een enig moment alsnog via een dividend in te lossen. Maar in de praktijk loopt de RC-stand met de BV vaak op. Bij een echtscheiding zal (achteraf) alsnog inzichtelijk gemaakt moeten worden hoe de RC in de loop van de tijd werd opgebouwd. Dat is niet altijd eenvoudig.

Tip
RC-opnames die opgenomen zijn voor de kosten van de huishouding, tellen mee als gezinsinkomen en derhalve voor de behoefte-berekening van partneralimentatie. Overweeg om een apart “consumptief gezinskrediet” bij de BV te administreren, waarbij jij en je partner beide de schuldenaren zijn. Zo ontstaat duidelijkheid voor jullie allebei en voorkomt dit een discussie bij de financiële ontvlechting van jullie huwelijk.

De RC met de BV geeft regelmatig aanleiding tot discussie bij echtscheiding. Hierboven werd één aspect eruit gehaald. Maar er zijn er nog veel meer te noemen. Laat je hierover goed adviseren door je mediator, fiscalist of echtscheidingsadvocaat.

×

Hi!

Klik hieronder op de expert om te chatten op WhatsApp of stuur een email naar contact@faazadvocatenkantoor.nl

× Hoe kan ik je helpen?